Livförsäkring

Idag har jag tecknat en livförsäkring. En som bara kräver en engångsinsats, alltså inga dryga premieinbetalningar. För det är nämligen såhär:

Jag har bott i Malmö i 2,5 år, under ett av dessa åren hade jag en cykel men använde den aldrig. Jag har nämligen varit livrädd för att cykla i stadstrafik. Alla bilar, cyklister, fotgängare. Alla oskrivna regler för hur man beter sig på en cykelbana. Jag är uppvuxen på landet och där gällde det bara att hålla sig på rätt sida av vägen, så var det bra med det.

När jag nu skulle genomföra det här projektet insåg jag att det skulle ta alldeles för lång tid att gå runt och sätta upp luckorna varje morgon. Därför tog jag mitt förnuft till fånga, stirrade cykelspökena djupt i ögonen och grenslade sadeln. Och efter två dagar på cykel kan jag konstatera att det inte alls var så läskigt som jag trodde och oj vad fort det går. Helt plötsligt kommer jag 20 minuter för tidigt till alla möten.

Men min nyvunna kaxighet kan lätt stiga mig åt huvudet och därför bestämde jag mig idag för att investera i en livförsäkring. En cykelhjälm.

-”Är det någon skillnad i säkerhet?” frågade jag mannen i cykelaffären.

-”Nä, alla jag säljer är bra. Du får se vilken du tycker är snyggast. Där är en spegel.”

För er som inte provat cykelhjälmar kan jag berätta att man ser inte snygg ut i någon modell. Man har helt enkelt inte en cykelhjälm som en het accesoar utan för att känna sig säker när man korsar en hårt trafikerad väg. Det fanns såklart flera olika modeller i en uppsjö utav färger. Det senaste han hade fått in var en modell som såg ut att vara gjord av trä och där man kunde koppla in mobil och mp3-spelare…

Min mössa med sina söta små garnbollar kommer alltså hädanefter få finna sig i att bli gömd under en hjälm. Safe sex – eller nåt.

 hjalmefter-0131hjalmefter-0111

Etiketter: , , , ,

8 svar to “Livförsäkring”

 1. Håll Malmö hjälmfritt Says:

  Vad menar du med livförsäkring? menar du att du nu kan göra som många andra iförd hjälm, cykla utan att se dig för då du är garanterad evigt liv..eller?

  • 365malmo Says:

   Oj, nä det var inte så jag menade. Bäst trafiksäkerhet för alla tror jag uppnås genom att kombinera cykelvett med hjälmanvändning. Tror inte bilägare tecknar bilförsäkringar för att de sedan ska kunna köra och krocka så mycket de bara kan. Och evigt liv är väl högst tveksamt om en hjälm garanterar, då hade väl alla använt dem?

 2. Happy biker Says:

  Problemet med hjälm är att man känner sig säker när man korsar en trafikerad led,Det är just det som är så farligt.Det är relativt ofarligt att cykla men att korsa en trafikerad led är riskabelt. Att då känna sig säker i en riskfylld situation gör att man inte skärper sinnena tillräckligt utan nöjer sig med känslan att man är trygg. Detta gör att cykelhjälmen invaggar människor i falskt säkerhet. Det är sunt att känna sig llite osäker och därmed vara 100% fokuserad. Det finns forskning gjord på detta med riskkompensation.Säkerhetskänslan gör en faktiskt lite lat vilket är farligt. Därför väljer jag bort hjälm. Jag vet att hjälmpropagandan vill lura cyklister att tro att de kan köpa sig en livförsäkring men så lätt kommer man inte undan. Livet har fortfarande 100% dödlig utgång.

  • 365malmo Says:

   Som jag sagt, hjälmanvändning garanterar inte evigt liv. När jag använde rubriken livförsäkring var det inte så jag menade. Jag tycker fortfarande det är läskigt att korsa en trafikerad led, eftersom jag är väl medveten om att en bil kan åsamka mig oerhörd skada oavsett om jag har hjälm på huvudet eller inte. Därför är jag fortfarande lika fokuserad när jag är ute och cyklar. Jag förstår ditt resonemang och det finns säkert cyklister med hjälm som agerar så, men jag tycker det är trist när du drar alla över en kam. Jag håller fast vid att bäst trafiksäkerhet nås genom kombinationen cykelvett och hjälmanvändning.

 3. Sussanne Says:

  Cykelhjälm är en bra livförsäkring ”om det händer någonting”, man blir påkörd osv. För mig är hjälmen en självklarhet även om jag känner mig ful ibland. Det är lika självklart som att använda bilbälte när man åker bil, för båda sakerna kan faktiskt rädda ens liv någon gång.

 4. Happy biker Says:

  Cykelhjälmen är ingen livförsäkring. Det är ett skydd som i bästa fall reducerar en skada,, dock inte eliminerar den. Det finns inga livförsäkringar och det är farligt att tänka i de termerna som ni gör. Det bästa sättet att överleva en olycka är att se till att den inte inträffar vilket kräver 100% uppmärksamhet 100% av tiden. Om ni därutöver vill skydda er mera med hjälp av hjälm, reflexväst så ska ni göra det, men kalla det aldrig livförsäkring.

  • 365malmo Says:

   När det gäller begreppet livfösäkring tror jag inte att det finns någon som tecknar en sådan för att de tror att de kommer att få leva i evighet.

   Och ja, det bästa sättet att undvika skada är att undvika olyckor. Men oavsett om jag är 100% fokuserad 100% av tiden så cyklar jag inte i ett vakuum. Jag kan påverka mitt eget cyklande men inte hur cyklister, fotgängare och bilister runtomkring mig agerar. Och skulle då olyckan vara framme vill jag hellre ha hjälmen som skydd mot asfalten istället för min skalle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: