Kreativ krocket

Det fanns en period i min barndom när vi spelade mycket krocket. Reglerna utvecklades efter hand. Någon blev nerkrockad i källaren och efter att vi med fara för våra liv försökt slå upp kloten från källaren (som nås via en stentrappa) sattes en tidsgräns på x antal rundor. Sen fick man komma upp igen. Men det hindrade inte vissa från att fortsätta försöka slå sig upp från källaren…

Under fönstret syns grinden till den beryktade källaren. Grinden stod alltid på vid gavel när vi spelade.

Under fönstret syns grinden till den beryktade källaren. Grinden stod alltid på vid gavel när vi spelade.

Sandlådan var en annan klassiker. Sand är inte bästa underlaget för krocketspel. För att inte tala om den mur av stockar som utgjorde sandlådans gränser.

I början hade vi ingen gräns för hur många gånger man fick knocka någon under samma runda. Resultatet blev att man kunde knocka någons boll framför sig genom hela banan, genom att hela tiden välja extraslag istället för att knocka iväg den andres klot. Efter vredesutbrott och vemod ändrades reglerna och  antalet tillåtna knockningar per runda reducerades till en.

Under årens lopp har det även förekommit olika sorters slag. De fega ”föseslagen” förbjöds efter en tid men de har visst levt kvar i andra familjer. Regler har en förmåga att variera från familj till familj och innan man börjar spela är det bra om man klargör vilka regler det är som gäller just den omgången.

Ingenting får flyttas, varken trädgårdsmöbler eller kottar.

Ingenting får flyttas, varken trädgårdsmöbler eller kottar.

 Häromdagen fick jag en aha-upplevelse på krocketbanan. Otto, fem år gammal, ville spela krocket och började sätta upp en bana. Den såg inte riktigt ut som en traditionell krocketbana utan bågarna var placerade lite huller om buller på gräsmattan. När vi skulle börja spela förklarade Otto att man skulle gå banan en i taget i en bestämd ordning, men det gjorde inget om man missade någon båge. Först när den första spelaren gått genom hela banan var det nästas tur. En annan spännande regel var att om man knockade någon så fick man stå över nästa runda och den man knockat behövde inte gå igenom bågarna nästa varv utan kunde slå bredvid istället.

Bakom fönstret till vänster om dörren huserar jag i ett rum fyllt med pysselmaterial

Bakom fönstret till vänster om dörren huserar jag i ett rum fyllt med pysselmaterial

Så plocka fram ditt gamla krocket eller investera i ett nytt och börja skapa nya regler. Var inte rädd för att ta ut svängarna, óm en regel inte visar sig vara så genial som man tänkt kan man alltid skrota den.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: