Låt stolparna blomma!

Idag tog jag och Kjelti en pall, en flaska med tapetklister, en pensel och en massa blommor och gav oss ut i världen för att göra den lite vackrare. Det är särskilt en stolpe vid Värnhemstorget som vi tyckt varit väldigt grå och tråkig och som behövde lite kreativ kärlek. Den har redan fått torkade blommor och virkade blommor och ett par uppklistrade pappersblommor men vi kände att det behövdes något större för att det skulle synas ordentligt.

Det började med Kjeltis två blommor...

...och slutade med att hela stolpen var invirad i en blomsterranka.

Som alltid är det intressant att se hur folk reagerar. Värnhemstorget är en knutpunkt för busstrafiken i Malmö och det passerar mycket folk på platsen. Men som vanligt så är det få som reagerar muntligt på det man gör. Det är både skönt, för då får man arbeta ostört men även tråkigt för att man gärna vill veta vad folk tycker om det man gör och gärna få igång en diskussion om hur det ser ut i det offentliga rummet. Men även om det var få som kommenterade vår aktivitet så kom dessa få individer med så intressanta tankar att det räckte gott och väl.
 
Det var konstnärsmannen som stod och tittade under en lång tid innan han kom fram och undrade vad vi gjorde. När vi berättade sa han att han tyckt att den stolpen sett tråkig ut under de senaste 30 åren och var glad att någon gjorde något åt saken. Han undrade om vi fick betalt av kommunen för att göra det och när jag skrattade och sa att vi gjorde det på eget intiativ, oavlönade, så sa han att man aldrig ska göra något gratis. Jag kontrade med att det är trist att det alltid ska handla om pengar. Konstnärsskapets baksida – om man ska kunna leva på det måste man göra saker som går att sälja. Det är därför jag inte arbetar med mitt hantverkande och konstnärsskapande (inte direkt i alla fall, det tangerar ju ibland förskolläraryrket) utan låter det vara en hobby utanför pengarnas påverkan, där jag är fri att skapa vad jag vill utan att behöva tänka på att det ska generera i mat för dagen.

Kjelti in action

En pojke i 8-årsåldern kom fram och studerade vårt arbete ingående och frågade om hur vi gjorde och varför vi gjorde det och när vi skulle ta bort det. Vi förklarade hur och varför och att vi inte tänkte ta bort det utan låta det sitta kvar och det syntes att han sög i sig varje ord vi sa. Motvilligt lämnade han oss när hans pappa ropade på honom.

The fake and the real shit - living side by side - like in the real world

En dam i 60-årsåldern tyckte vi gjorde ett jättebra jobb och att hon länge tyckt att stolpen var så grå och trist. När hon gått funderade jag och Kjelti på hur hon hade reagerat om vi hade stått med sprayburkar och målat dit blommorna istället…

När vi väl börjat var det svårt att sluta…

En kvinna gillade vårt tilltag och ifrågasatte varför allt ska vara grått i stadens arkitektur. Lite färg skulle väl inte skada, tyckte hon och vi kunde inte annat än att hålla med.

Etiketter: , , ,

8 svar to “Låt stolparna blomma!”

 1. Kajsa Says:

  Fantastiskt! Blommorna är fantastiska! Du är fantastisk! Hela vår övervåning är fantastisk!

  Tack för du finns!

  • 365malmo Says:

   Tack för att DU finns och för att du gjort så underbara barn (ge Edde lite cred där med)! Nästa gång jag kommer blir det 365Hjärup som gäller (om Mia inte återigen bestämmer sig för att blommorna passar bäst på er övervåning…)

 2. Patrik Says:

  Helt underbart! Gör en utflykt med upptåg i göteborg så blir jag ännu lyckligare!

  • 365malmo Says:

   Haha, härligt! Har ingen gbg-tur inplanerad men då det var staden 365 saker började i så är den full med kreativa själar som kanske plockar upp idén och börjar tapetsera stolparna med blommor där med. Annars kan du alltid ta penseln i egen hand!

 3. 365intervjuer Says:

  Hejsan,

  Hur gjorde ni det? Med målarfärg?

  Sen undrar jag även den där blomman som ser så verklig ut, hur har ni gjort den?

  Roligt initiativ och det blev riktigt snyggt. 😉

  Glad påsk önskar 365intervjuer.

  • 365malmo Says:

   Vi klippte ut blommor och blad och stjälkar i färgat papper. Sen limmade vi fast det med tapetklister. Och sen penslade vi på ett par lager till.
   Blomman som ser så verklig ut är just verklig – den är pressad och fastlimmad med tapetklister. Det var dock lite kluddigare att göra eftersom blomman var så pass skör. Det är lätt att man bryter sönder den när man ska pensla lim ovanpå. Man kan även tejpa upp torkade blommor – då tejpar du först på ena sidan och sedan tar du en större tejpbit och tejpar fastar blomman där du vill ha den. På så sätt kommer det inte in fukt mellan tejpen och underlaget och blomman håller sig längre. Bilder finns i tidigare inlägg.
   Så nu är det bara att sätta igång! Ut och vårpynta!

 4. Johan Eckman Says:

  Fantastiskt fint! Dessa ska jag se till att uppmärksamma nästa gång jag kommer ner till Värnhem. Jag missade ju alla snö-målningar i vintras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: